onsdag 9. februar 2011

Ikke alle italienere liker Berlusconi

I dag begjærte italiensk påtalemyndighet at de vil ha Berlusconi stilt for retten for hans angivelige sexkjøp fra mindreårige, samt for å ha misbrukt rollen som statsminister til å få løslatt ungjenta "Ruby"fra varetekt da hun var mistenkt for tyveri. Farsen fortsetter, og for utledninger flest er det et mysterium hvordan denne mannen fortsatt kan være statsminister.

Da er det viktig å få fram at det faktisk er mange italienere som tenker det samme, og som skammer seg over å være italienere på grunn av statsministeren sin.

Forrige lørdag var jeg på Berlusconi-protest i Milano, sammen med 12.000 andre. Her er en liten rapport som jeg ikke fikk publisert noe sted, men som jeg deler på denne fine bloggen i stedet.

Og så må alle lese Dagsavisen i morgen, der har jeg en artikkel om kvinneopprøret mot Berlusconi, som særlig er et opprør mot hvordan Berlusconi har bidratt til at de italienske kvinnene ses på som objekter hvor kropp og skjønnhet teller mer enn noe annet.

"Vekk opp Italia! Vi fortjener mer!"
Vil jubel da Roberto Saviano kom. "Roberto, du er vår helt!"

Roberto Saviano, landshelt i Italia – men forhatt blant mafiaen etter å ha skrevet boka om Camorra-mafiaen som nå er blitt film. Anbefales! Han har livvakt døgnet rundt etter å ha motsatt drapstrusler etter at han skrev boka.
Umberto Eco, professor ved Universitetet i Bologna og forfatter av bl.a. Rosens navn. Han var hysterisk morsom.

Tidligere president i Italias forfatningsrett (? La Corte costituzionale),
Gustavo Zagrebelsky




– Berlusconi: Gå av!
12.000 mennesker deltok lørdag i en protest mot statsminister Silvio Berlusconi i Milano. Flere av Italias fremste intellektuelle talte, blant annet forfatter Umberto Eco, journalist Roberto Savaiano – og en gutt på 13 år.

–  Jeg har kommet hit for å forsvare Italias ære, for å fortelle verden at vi ikke alle er frelst av Berlusconi, sa Umberto Eco i sin tale.
Eco delte scene med blant annet forfatter og journalist Roberto Savaiano under Berlusconi-protesten som ble organisert av aktivistgruppa Frihet og Rettferdighet. Blant italienske flagg og bannere med påskriften: ”Vekk opp Italia! Vi fortjener mer!” og ”Berlusconi, dra til Russland” var stemningen hissig, men positiv blant de over 12.000 fremmøtte i en fullsatt konserthall i Milano. Hundrevis måtte stå utenfor og følge appellene på storskjerm.

Et annet Italia
– Det fins et Italia som har rett og plikt til å gjøre seg synlig og til å heve stemmen, et Italia som tror på lover og legalitet, sa Roberto Saviano, forfatter av den bestselgende boka ”Camorra” om Napoli-mafiaen. 
Berlusconi har nektet å gå av etter den såkalte Ruby-skandalen, hvor han er mistenkt for å ha betalt for å ha sex med nattklubbdanserinnen Karima el-Mahroug (”Ruby”) da hun var under 18 år. I Italia er den seksuelle lavalderen 14 år, men det er ulovlig å ha sex med prostituerte som er under 18 år. 74-årige Berlusconi er også beskyldt for å ha misbrukt sin posisjonen til å få tyverimistenkte Ruby løslatt fra varetekt, ved feilaktig å fortelle politiet at hun var datter av den egyptiske presidenten Hosni Mubarak. Berlusconi har nektet for anklagene, og mener det hele er en svertekampanje i regi av politiske motstandere. 
– Vi trodde at statsministeren vår hadde en datter til felles med Mubarak, sa Umberto Eco i sin appell.
– Men de deler også en liten uvane: å ikke ville trekke seg.

Et moralsk spørsmål
Tidligere president i Italias forfatningsrett, Gustavo Zagrebelsky, trakk paralleller mellom sex med prostituerte og det korrupte Italia.
– Man kan gi folk med makt ulike ting i bytte: enten kropp og sex eller stemmer, avgjørelser og korrupsjon. Men mekanismen er den samme: fordeler og beskyttelse i bytte mot bevis på underkastelse og lojalitet. Det vil si prostitusjon. 
Men Zagrebelsky mente det først og fremst er et moralsk problem dersom Berlusconi har sex med prostituerte og mindreårige.
– Spørsmålet er ikke om vi liker eller misliker livsstilen til en rik og mektig person som tilbringer nettene sine slik vi vet han gjør. Det er et moralsk spørsmål. Spørsmålet er derimot om vi liker eller misliker å bli styrt av denne personen. Og det er et politisk spørsmål, sa Zagrebelsky. 

Korrupsjonssaker
Også pensjonist Delfo Rafaschieri (68), som hadde kommet fra Torino for å være med på protesten, mente at dersom Berlusconi har hatt sex med Ruby, er ikke det det verste.
– Det er selvfølgelig umoralsk og totalt uhørt. Men det som virkelig er et problem, er at han nekter å la seg avhøre i alle de langt mer alvorlige korrupsjonssakene han er mistenkt for, sa Rafaschieri, som deltok på protesten for å vise at det fins andre stemmer i Italia enn dem som er for Berlusconi. 
–  Italia gjennomgår akkurat nå den verste perioden siden fascisttida. Men jeg tror på frihet og menneskerett, og det er fantastisk å se at det fins mange andre som fortsatt er overbevist om de samme idealene, sa han.
Ubesvarte spørsmål
– Jeg har så mange spørsmål og så få svar, sa dagens yngste taler, Giovanni (13) med sterk og klar stemme.
– Hvorfor fester Berlusconi i Arcore (Berlusconis partyvilla utenfor Milano, journ.anm.) når så mange ikke har hus i Italia? Hvorfor er det så mange arbeidsløse i landet? Og hvorfor er byen min, Milano, så møkkete? Og hvorfor er mafiaen så sterk, men ingen gjør noe for å stoppe den? Jeg håper et nytt styre kan gi færre spørsmål og flere svar, sa Giovanni.


Og 110.000 har skrevet under på underskriftskampanjen for ”Silvio Berlusconis umiddelbare avgang.”
Noen utdrag fra underskriftene:

”Vi har nådd bunnen. Dessverre er Mr. B i stand til å grave enda dypere, så lenge han kan nå sine skamløse behov. La oss alle stå samlet så vi kan gi et siste dytt til denne ”skapningen”…”

”Jeg er krenket på vegne av min datter og alle unge italienske kvinner. LA OSS HANDLE!”
”For noen år siden definerte biologilæreren min ham som et virus…så rett han hadde! Han er et italiensk virus, men av verste sort, fordi han i hans alder fortsatt er i stand til å formere seg selv. Berlusconi, jeg trygler deg, fri oss!”
”Det er vanskelig å få unge til å forstå viktigheten av kultur i en nasjon hvor man dømmes mer etter fysisk utseende enn etter intelligens.”

”Nok, det er en skam! Vi blir til latter for hele verden, men likevel vil han ikke gå av av seg selv, for han eier ikke verdighet.”

”Han må komme seg vekk for Italia beste, og ta med seg alle sine lakeier. Alle blant oss må ta ansvar og protestere overalt og på alle måter.”

”Hvis et land stilt overfor alt dette ikke reagerer, ikke blir forarget, da er det nytteløst å snakke. Men de har fått det til gjennom hjernevasking gjennom media, gjennom å senke det kulturelle nivået, gjennom løgner, gjennom doser av vulgaritet og politiske sexskandaler. De har klart å sprøyte inn små doser gift av falskhet og likegyldighet i sjelene til det italienske folk, gift som nå har gjort dem immune overfor enhver hendelse, til og med den mest forstyrrende og uakseptable som den vi ser nå…(Ruby-skandalen). For en skam, stakkars Italia!"

”Fjern deg! Vi er lei av deg og støvelslikkerne dine. Dere er Italias skam og vanære! Millionene av italienere som er døde, i krig og fred, for friheten til dette landet og for å ha brakt Italias navn og rykte høyt opp i verdens øyne, fortjener ikke å se navnene sine dekket i gjørme av en ”skapning” som dette.”

”Man kan ikke finne ordene for å uttrykke avskyen man føler. Jeg håper jeg så snart som mulig kan føle at jeg lever i en demokratisk stat igjen.”

”Jeg bor i Italia og er lei av å alltid måtte være flau over å være ITALIENSK, noe jeg er stolt av.”
”Hvis han fjerner seg, åpner jeg Champagnen jeg har hatt i vinkjelleren siden 94.”

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar