fredag 28. januar 2011

Generalstreik i Italia

I dag tok FIOM, en av fagforeningene for fabrikkingeniører (?) i Italia ut medlemmene sine i generalstreik (sciopero generale). Det har vært store demonstrasjoner i hele landet, fra Aosta til Sicilia. Misfornøyde studenter og arbeidsledige hang seg på, og i Torino samlet mer enn 10 000 demonstranter seg i sentrum, på Piazza Castello.



Administrerende direktør ved Fiat-fabrikken ved Lingotto utenfor Torino, Sergio Marchionne, var representert ved en skumhai med kjeften full av dollarsedler og blodige hodeskaller.


"Lo squalo"

Årsaken til streiken er en ny arbeidsavtale ved Fiat-fabrikkene i Mirafiori (utenfor Torino) og Pomigliano (Napoli). Arbeiderne ved Mirafiori stemte for avtalen 13. januar. Og ikke overraskende stemte flertallet, 54 prosent for, da ledelsen hadde truet med at dersom de stemte mot, ville Fiat flytte hele produksjonen.

Noe av det som er nytt i avtalen er færre pauser (to pauser på ti minutter i løpet av en åttetimers vakt i stedet for tre, og ingen måltider!), nekting av spontane streikaksjoner og et nytt skiftsystem med tre ulike skift om dagen i stedet for to. Offisiell arbeidstid er 40 timer i uka, men med den nye avtalen kan arbeiderne kalles inn til å jobbe opp til 120 timer overtid i året. Sykeordningen forandres også, med mindre muligheter for sykefravær og reduserte sykepenger. Dette på grunn av hva ledelsen kalte "overdrevet fravær".

Fiat-fabrikken i Napoli innførte avtalen allerede i sommer, og det er ventet at alle 22.000 Fiat-arbeiderne i Italia etter hvert vil følge etter. Avtalen bryter med den nasjonale arbeidsavtalen blant annet på grunn av punktene om flere mulige overtidstimer, streikenekten og vilkårlig utestenging av tillitsvalgte i fabrikkene. Ledelsen har nemlig gjort det klart at de bare vil godkjenne tillitsvalgte som har uttrykt at de er enige med den nye avtalen. Det betyr at representanter fra Fiom ikke lenger vil bli invitert på forhandlinger og forbys på fabrikken.

"No all'accordo della vergogna" – Nei til "skamavtalen" sto det på bannere folk bar på. Nasjonalsekretæren i Fiom, Giorgio Cremaschi sa: "Fiat er på vei mot en autoritær og fascistisk retning som hindrer fagforeningenes frihet. Vi må streike mot Marchionnes modell, for vi ønsker verken Fiat eller det italienske samfunnet tilbake til 1800-tallet."




Studentene demonstrerer mot færre studieplasser og mindre midler til forskning.

            

2 kommentarer:

  1. Så flink du er til å sette deg inn i forholdene der du er! Hvordan går det med avtalen nå?

    SvarSlett
  2. Takk! Det er jo fint å sette seg inn i litt mer enn kaffe og is mens jeg er her, for alt er jo ikke like idyllisk i dette landet. Jeg har ikke hørt noe mer om avtalen, men siden den tross alt ble stemt gjennom tror jeg den blir iverksatt, dessverre.
    Hils Christopher, skjønner han er hjemme igjen og det må være utrolig fint!

    SvarSlett