torsdag 21. juli 2011

Fortellerkunst

Jeg har ei venninne som er så flink til å fortelle hisorier at når jeg entrer leiligheten og hører latteren hennes (lett gjenkjennelig) fra kjøkkenet, slipper jeg alle planer jeg måtte ha fore om siesta, studering eller trening, og setter meg heller ned for å høre på henne.

Gabriella forteller historien om Mintu




Nå er Gabriella  i New Jersey og jeg i Oslo. Sånn jeg ser det er kunsten å fortelle en god historie en av de beste gaver du kan være forsynt med. Det kan sikkert læres også, men noen er gudegitte talenter i å oppdage hva som er en potensiell historie og dyrke den fram. Sånn som Gabriella.

I mangel på henne fyller jeg iPoden med podkaster med historier, som jeg hører på mens jeg går tur, vasker, rydder, lager mat og tar trikken.

Mine favoritter:

1. Radiodokumentaren
selvfølgelig.

En masse fantastiske historer. Jeg liker
Tonjes versjon – om å bli ufrivillig romanfigur. Eks-kona til Karl Ove Knausgård forteller og plutselig leser jeg Min Kamp med litt andre øyne.

Min bit av himmelen: Sheida Jahanbin på 26 år kom til Norge fra Iran i fjor og forteller om å gå fra tortur i Teheran til D-vitaminmangel i Norge.

Pappa i babycallen: Om en kvinne som har valgt å selv ta vare på sin demente far i stedet for å sende ham på aldershjem. For alle som tar velfersstaten som en selvfølge.

Hele meg i løvens hule: Espen er sersjant, men medsoldatene hans vet ikke at han ble født jente.

Epilog for Herr Bodin: Journalisten prøver å forstå han som en gang var stefaren hennes, som var psykopat, ved å vende tilbake til folk som kjente ham etc.

Kvinner som slår menn: Denne er utrolig ubehagelig å høre på, men jeg føler jeg forstår henne (hun som slår kjæresten sin) litt mer etter hvert.

Fremmedlegionær i krig og kjærlighet: Han det handler om var i Vietnam-krigen og har noen helt utrolige historier om hva han opplevde. Trist!

Oppdratt til svik: En av mine absolutte favoritter, jeg skjønner nesten ikke at vi kan få være flue på veggen under samtalene som foregår her. Dokumentaren handler om STASIs avlytting under DDR. Hovedpersonen fant ut lenge etterpå at hun var blitt avlyttet av folk som sto henne veldig, veldig nær. Og prøver å forstå hvorfor.

Ikke her i vår lille by: Om en pedofil i en liten svensk by. Fra begge sider.

So long Marianne: Intervju med Leonard Cohens Marianne. Dette var utgangspunktet for det som seinere ble en bok. Ahh, kanskje går det ikke så bra til slutt, men så fint om kjærlighet.

Hva nå, lille kvinne? Om å være jente i dag.

En surrebukk på stjernehimmelen: en klassiker fra  1997 som har vunnet masse priser. Et portrett med Sten Erik Holstad som har Downs syndrom og elsker teater. Utrolig fin.

Mange fins også i iTunes.

2. StoryCorps
Denne tipset faktisk historiedronninga selv, Gabriella, meg om. Her kan folk få komme i studio og fortelle sin historie om hva det måtte være. Resultatet er en masse småhistorier på bare noen minutter om alt fra en gammel dame som mistet faren da hun var liten og forteller hva det gjorde med livet, til et par som forteller hvordan de møttes for mange år siden på en bensinstasjon. Eller foreldre og barn som snakker sammen om hvordan ting har blitt. Sterke hverdagshistorier som noen ganger nesten er for utrolige til å være sanne.

Fins i iTunes.

3. Stuff You Should Know
USAs "Verdt å Vite". Hvordan virker frykt? Tourettes? Rehab? McDonalds? Masseselvmord? Stuff you should know.

4. TED Talks
Foredrag om alt det skulle være og fantastisk inspirasjonskilde.

Videoer i iTunes.

5. This American Life
Folka bak forklarer ulike fenomener på en forbilledlig måte. Har ikke fått hørt så mye på denne, men likte veldig godt den om "The invention of money".

6. WNYC's Radiolab
Favoritten etter Radiodokumentaren! Jeg får alltid lyst til å jobbe med radio når jeg hører på denne, og har tilbrakt mange timer vasende rundt i Torinos gater og parker uten mål og mening fordi podcastene var så bra at jeg ikke ville gå hjem. Geniene bak er Jad Abumrad og Robert Krulwich, som jeg føler jeg kjenner etter hvert. De tar opp et tema, som for eksempel "Lost and found": Her går de så gjennom forskjellige historier om det å gå seg bort/bli lost på ulike vis, og snakker med eksperter om hvordan hjernene (og hjertene) våre hjelper oss hjem igjen. Masse fantastiske historier!!

I min favoritt "Oops" snakker de om flauser gjennom tidene, alt fra en britisk avis som ikke dobbeltsjekka autokorrekturen og gjennom en hel artikkel om bier omtalte dronningbien som "Queen Elizabeth" (autokorrekturen retta "The Queen" til "Queen Elizabeth") til de som i intensjonen å hjelpe en utrydningstruet fugl endte med å fyre opp en hel skog.

Fins i iTunes.

Da kan høsten bare komme for min del.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar