mandag 9. mai 2011

Minnet om Peppino

I dag er det 33 år siden Peppino Impastato ble drept av mafiaen.

Peppino Impastato, eller Guiseppe som han egentlig het, blir født inn i en mafiafamilie i Cinisi like utenfor Palermo i 1948. Faren er en viktig mafioso og god venn av en av Cosa Nostras fremste mafiabosser, Tano Badalamenti. Når Peppino er 15 år blir onkelen, også en viktig mafiaboss, drept av en bilbombe. Kanskje er denne hendelen avgjørende, i alle fall kommer Peppino tidlig i opposisjon til mafiaen. Han blir aktiv på venstresida og i antimafia-virksomhet, og ofrer forholdet til faren og husrommet hjemme i kampen. Han arrangerrer møter og demonstrasjoner, skriver flygeblader og snakker om ting og navn de fleste i Cinisi i frykt aksepterer med stillhet. På sin selvstartede radiokanal Radio Aut kritiserer han de lokale mafiosi med humor og satire, blant annet ved en omskriving av Dantes Gudommelige Komedie til en versjon hvor mafiaen er helvete.

I 1978, 30 år gammel, stiller Peppino som kandidat ved kommunalvalget, for partiet Democrazia Proletaria. Fem dager før valget, den 9. mai, blir han funnet sprengt i fillebiter på en toglinje. Det lokale politiet mener først at han bar en bombe som terrorist og at den gikk av ved en ulykke. Senere går de over til å mene at det var selvmord, og vifter med et flere måneder gammelt dagboksnotat hvor Peppino har skrevet "Jeg forlater livet og politikken".

Drapet går nesten ubemerket hen i Italia, mye på grunn av funnet av et annet lik: tidligere statsminister Aldo Moro som var blitt kidnappet av Røde brigader 55 dager tidligere blir funnet drept i Roma samme dag. Det skal ta Peppinos bror, mor og venner mange år å få offisielt anerkjent at Peppino ble drept og at mafiaen sto bak. I 2001 blir mafiaboss Vito Palazzolo dømt til 30 års fengsel for drapet. Året etter blir hans høyre hånd, Gaetano Badalamenti, et av Cosa Nostras viktigste medlemmer, også dømt til 30 års fengsel. Da har han allerede fått en 45 år lang dom i USA, utpekt som en av lederne for såkalte Pizza Connection, en gedigen narkosmuglebusiness mellom Italia og USA.

Vi har mintes Peppino med å se I Cento Passi i dag. Cento Passi - Hundre skritt, det var avstanden fra Peppinos hjem til mafiaonkelens. Den handler om Peppinos liv. Se den!

Les mer: http://palermo.repubblica.it/dettaglio/peppino-impastato-la-verita-uccisa-due-volte/1456321
http://www.peppinoimpastato.com/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar