tirsdag 14. juni 2011

Sì, sì, sì, sì!

"Det var perfekt. Jeg hadde fire orgasmer i stemmeavlukket. Jeg skrek JA, JAA, JAAA, JAAAAA mens jeg krysset av på skjemaet", skrev Beppe Grillo, leder for Movimento 5 stelle på bloggen sin i går.

I går og søndag var det folkeavstemning i Italia. Folket stemte over fire spørsmål, og skulle avstemminga telle måtte 50 prosent gå til urnene. Berlusconi gikk tidlig ut og sa han ikke kom til å stemme.

Plakater for å stemme JA x 4 i Venezia



Men det gjorde 57 prosent av befolkningen, og resultatet ble følgende:
- Å nekte den planlagte utbyggingen av atomkraft i Italia: 94,8 prosent JA, så det forblir som det er nå, uten kjernekraft
- Å nekte privatisering av vanndrift: 95,8 prosent JA
- Å nekte for muligheten til å tjene penger på vanndrift: 96,3 prosent JA
- Hvorvidt ministre også må møte i retten når de bryter loven (dvs ikke immunitet): 95,2 prosent JA

Nok et slag i trynet for  statsminister Berlusconi, med andre ord. Nå kan han dømmes for å ha hatt sex med mindreårige Ruby og alt annet han er anklaget for.

La Stampa skriver i dag: "Hvem har tapt? Berlusconi, Bossi (Umberto, leder for det andre regjeringspartiet Lega Nord), ideen om at det Private tross alt alltid er bedre enn det Offentlige, TV-programmene som har prøvd å fjerne avstemningen fra seernes bevissthet. Hvem har vunnet? Et endeløst sinne og håp, Vi'et som kommer tilbake etter så lang tid for å vinne over Jeg'et" …

Meningsmålingene sier at var det nasjonalt valg i dag, ville venstresida vinne og Pd (Partito democratico, sentrumvenstreparti) blitt det største partiet.

Forrige store smekk for Il Cavaliere Berlusconi var lokalvalget i Italia for et par uker siden. Milano, fødebyen til Berlusconi og byen han alltid har hatt støtte i, fikk borgermester fra sentrumvenstre for første gang etter 18 år med sentrumhøyre. Også Napoli og Torino fikk borgermester fra sentrumvenstre (hurra!).

Mange av dem som er oppgitte over dagens politiske situasjon mener både folkeavstemninga og lokalvalget er viktige tegn om lys i tunnellen - at Berlusconi kommer til å måtte gå ved valget i 2013, eller at det valget til og med kan bli framskyndet. Det er nettopp det opposisjonspartiene etterlyser i dag.
Et sabla kaos av partier å stemme på ved lokalvalget


5 kommentarer:

  1. Si si si, så moro! virker som om ting virkelig er i gang med å forandres i Italia. Helt kvalmt at B ikke ville stemme selv, når 57 % av folket gjorde det, han er helt i utakt. - Pernille

    SvarSlett
  2. Si si si! Nå er det godstemning her! Men ja, helt i utakt, det er vel ikke første gang. Noe helt annet, men i går stilte et tv-program som pleier å ha tullemeningsmålinger folk på gata spørsmålet: "Bør det koste noe, f.eks. 5 euro, å stemme?" (de latet som at det var et seriøst spørsmål). Og nesten alle svarte: "Ja, det syns jeg er rett og rimelig. Det er jo et gode å få lov til å stemme." Hva skjer med tankegangen!

    SvarSlett
  3. Du skriver som en gudinne, Sigrid! Også så interessant og oppløftende (ikke så oppløftende den siste kommentaren om stemmegivning da :s ).. Tror statsvitenskap kunne vært tingen for deg..? :-)

    SvarSlett
  4. Etertanke: Gudinner forbindes kanskje nødvendigvis ikke tradisjonelt med å skrive bra (for en setning - ikke bra).

    Du skriver som en meget talentfull journalist!

    SvarSlett
  5. Takk, Else - haha, jeg synes det høres flott ut å skrive som en gudinne, selv om det kanskje er et litt ukjent talent hos gudinner.
    Statsvitenskap, hmm, vet ikke helt - men gleder meg til å høre hva du har lært siden sist! Elsket forresten innlegget ditt om London-filosofering. Høres ut som en fantastisk helg og gjeng!!
    Jeg drømmer om deg og meg og fjell/sørland.

    SvarSlett